25 Aralık 2017 Pazartesi

Thierry Mugler Alien EDP

Bu yazıda ele alacağım Mugler Alien, benim için özel bir parfüm. Kör alış yaptığım yani koklamadan sipariş verdiğim ilk parfüm. O zamanlar çok kalıcı ve fark edilen bir koku arayışındaydım. Bir internet araştırması sonucu Alien'ın kalıcılığı ve fark edilirliği en yüksek kokulardan biri olduğunu gördüm. Fragrantica ve Basenotes sitelerinde notaları hakkında çok bilgi yoktu: açılış Hint yasemini, orta notalar odunsu, alt nota ise amber. Hepsi bu. Tabii markalar parfümlerde kullanılan tüm notaları açıklamıyor. Örneğin birçok parfümde kereviz, domates gibi sebze notaları da var ki bunlar romantik ve karizmatik kokular olmadığı için parfümün tanıtımında yer almıyor. Varsa yoksa yasemin, gül, amber, misk, paçuli, vanilya, gardenya, bergamot, tonka fasulyesi vs. Tabii içerisinde domates  notası kullanılan bir parfüm domates gibi kokmuyor, çünkü domates notası örneğin sandal ağacıyla birleşerek ayrı bir akor oluşturuyor. Alien tabii ki sadece üç notadan oluşan bir parfüm değil ancak markanın açıkladıkları sadece bunlar. Gerisi ise meraklı burunların dikkatlerine kalıyor. 



Yine çok iddialı bir reklamla lanse edilen 2005 doğumlu bir Mugler var karşımızda. Angel'dan sonra Mugler'in ikinci bombası. İlk bombanın adı Angel yani "Melek" ikincisinin adı Alien yani "Uzaylı". Fragrantica'da tanıtımı şöyle: Alien, etrafa adının hakkını veren bir aura yayar. O, bir felsefe taşına ya da bir savaş nesnesine benzeyen bir şişenin içindeki sihirli bir iksirdir.

Reklam filmi de başka bir gezegene vurgu yapıyor. Elindeki enerji mor bir taşa yani Alien'a dönüşen bir uzaylı kadın... Reklam hem müziğiyle hem renkleriyle (altın tonları) oldukça çarpıcı. 



Parfümün açılışından bahsedelim. Üst nota tamamen beyaz çiçek, tabii ki yasemin kokusu çok baskın ama ben başka beyaz çiçeklerin de kokusunu hissettim. Açılış gerçekten keskin bir çiçek bombası. Zaten bu çiçekler ana akoru oluşturuyor ve parfümün dip notasına kadar yoğunluğu azalsa da devam ediyor. Bu arada her ne kadar açıklanan notalarda olmasa da ben yeşil notalar hissediyorum. Orta notaya geldiğimizde ise beyaz çiçeklere odunsu notalar eşlik ediyor. Sandal ağacının yumuşak ve sedirin keskin kokusu yarışıyor. Sandal ağacı yaseminin elinden tutuyor ve koku yumuşamaya başlıyor. Yani kalp nota odunsu (sandal ve sedir) aynı zamanda çiçeksi.


Parfümün dip notasında ise birçok oryantal parfümden tanıdığımız amber var. Amber sıcak bir koku, genelde vanilya ve benzoin gibi tatlı notalarla akor oluşturuyor ancak Alien tatlılığa uzak bir koku.  Amber, Alien'da aynı zamanda fiksatör(sabitleyici) olarak kullanılmış ki bu da parfümün kalıcı bir koku olmasını sağlıyor. Dipte az bir vanilya esintisi geliyor ancak sentetik vanilyanın da türleri var. Alien'da bir vanilya notası varsa bu kirli vanilya olmalı. Mesela Alien'ın en çok satan flanker'ı Essense Absolue'de tatlı vanilya notası var. Açılış notasında hiç hissedilmeyen tatlı notalar diplerde kendini hafif hafif hissettiriyor. Yine de biraz tekdüze, Alien'ı tek bir notaya indirgemek gerekirse o da yasemin olur.

Alien, Mugler'in Angel'ından sonra farklı bir çizgide ilerleyen, şekerli parfümlerin aksine, kadınsı, oturaklı, karanlık, hafif kirli bir koku. Genç kız tarzını temsil edecek bir koku değil asla, feminen ama erkeksi bir tarafı da var. Çiçeksi ancak hayvansı notalar da barındırıyor. İddialı, biraz alaycı, biraz soğuk ve şehvetli... Kesinlikle bir imza kokusu olacak kadar güçlü. Günlük kullanım için biraz iddialı. Kış ve sonbahar mevsimleri için uygun bir parfüm.

Koku sınıfı: Oryantal odunsu
Yaş aralığı: 25-50
Koku güzelliği: 8.5/10
Kalıcılık: 9/10
Fark edilirlik: 9/10

Hangi ünlüye yakışır: Gizemli, olgun, kendini ele vermeyen duruşu ve bu dünyadan olmayan muhteşem ses tonu, zeki bakışları, hem feminen hem maskülen seksiliğiyle Cate Blanchett


2 yorum:

  1. merhaba ınternetten hangı sıteden satın aldınır.Bende alien almak ıstıyorum

    YanıtlaSil

Guerlain Shalimar EDP

Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan , Prenses Mümtaz Mahal 'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyü...