27 Aralık 2017 Çarşamba

Christian Dior Poison EDT

Poison Dior'un 1985'te çıkan ilk versiyonu. Daha sonra bomba gibi patlayacak Hypnotic Poison'ın ablası. Her ne kadar bazı fotoğraflarda şişesi mor gibi görünse de siyah bir şişede EDT formunda satılıyor. EDT dediğime bakmayın. Kalıcılığı gayet iyi.

Evet, Poison bildiğiniz gibi zehir anlamına geliyor. Parfümün şişesi yasak elmayı andırıyor, ismi de agresif çağrışımlar yapıyor. Yaratılmak istenen imaj ihtiraslı, şehvetli, her istediğini yaptıran güçlü kadın imajı.  


Poison'da büyük bir nota çeşitliliği var. Açılışta mor erik, sümbülteber, anason ve kişniş kendini hissettiriyor. Anason ve kişniş üst notalarda rahatsız edici derecede güçlü. Ancak sümbülteber notası bütün notalara açılıştan dibe kadar eşlik ediyor. Bir parfümün içerisine sümbülteber yani yaygın adıyla "tuberose" girdi mi parfümü baştan aşağı etkiliyor. Tuberose çok yoğun kokan ve işlenmesi zor bir çiçek. Hanımeline biraz benzeyen ancak çok daha yoğun bir kokusu var. Sillage'ı çok güçlü. İçerisinde tuberose kullanılan parfümlerin çevrenizdekiler tarafından hissedilmemesi mümkün değil. Orta notada beyaz çiçekler, dipte ise ağaçsı notalar mevcut. 

Bir parfüm düşünün ki Fransa'da bir dönem bazı restaurantlarda bu parfümü süren müşterilerin girmesi yasaklanıyor. Nedeni ise yoğun kokusundan diğer müşterilerin rahatsız olması ve tatma duyusunu köreltebileceği gerekçesi. Poison ağır olmanın yanında acı bir koku. Dip notalardaki amber ve vanilya bile onu biraz tatlılaştırmaya yetmemiş. 
Poison'un diğer bir özelliği de parfümün değişmiyor olması. Öyle ilk sıktığımda ağır gelir, sonra yumuşar gibi düşünceleriniz olmasın. 4 gündür incelediğim, dönüp dönüp kokladığım bir numunesi var. Çok tekdüze giden bir parfüm olduğunu söyleyebilirim. Dipte kalan koku ise iki kelimeyle özetlenebilir: beyaz sabun.

Dior Poison agresif bir koku. Bundaki en büyük neden sanırım içinde bolca kullanılmış sümbülteber. Ayrıca karanlık, acı ve soğuk bir parfüm. Vintage bir tarzı var. Günümüz modern kadınına pek uyacağını düşünmüyorum. Biraz ileri yaşlar için tavsiye edebilirim, belki. 

Koku sınıfı: Oryantal çiçek
Koku güzelliği: 5.5/10
Yaş aralığı: 40 ve üstü
Kalıcılık: 10/10
Fark edilirlik: 10/10

Hangi ünlüye yakışır: Güçlü sesi, olgun, karanlık ve agresif duruşuyla Amerikalı şarkıcı ve oyuncu Cher.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Guerlain Shalimar EDP

Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan , Prenses Mümtaz Mahal 'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyü...