29 Mart 2018 Perşembe

Guerlain Shalimar EDP



Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan, Prenses Mümtaz Mahal'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyüleyici "Şalemar Bahçeleri"ni inşa etti Şah Cihan ve dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal'i de Mümtaz Mahal'e adadı. Bu inanılmaz hikaye, 1925 yılında Jacques Guerlain'e tarihin ilk oryantal kokusu olan Shalimar'ı yaratmak için ilham verdi. 

Guerlain'in kendi sitesinden alınan bu kısa hikayenin uzun versiyonuna internette birçok siteden ulaşabilirsiniz. Bunun için ben parfümün tarihçesine çok değinmeyeceğim. Shalimar, 1925'ten beri formülü birçok kez değişmiş bir parfüm ancak özünü koruyor. Şişesi de bir miktar değişmiş ki bence eski şişesi daha sofistike, daha güzel:


Bu da parfümün adını aldığı Şalemar Bahçeleri:





Shalimar, Jicky'den sonra Guerlain'in ikinci modern parfümü. Yaklaşık 100 senelik bir ömrü olmasına rağmen popülaritesini koruyor. Şu su gibi satılan, herkesin üzerinden kokusu buram buram etrafa yayılan popüler parfümlerden biri değil belki ama özel bir hayran kitlesi var. 

Parfümün açılışı turunçgilllerle başlıyor. Bergamot baskın diyebilirim. Ortalarda hafif bir tatlılık var. Ancak bir Angel, bir La Vie est Belle tatlılığı beklemeyin Shalimar'dan. Bunun dışında pudramsı notalar da hissediliyor. Dip notalarda vanilya, tonka fasulyesi ve tütsü baskın. Özellikle vanilyamsı bir bitişle noktalandığını söyleyebilirim. Kesinlikle vintage bir kokusu var ancak modernize edilmiş. Bende EDP versiyonu var ki bence özellikle açılıştaki balsamik ton erkek kullanımına da uygun bir parfüm olduğunu gösteriyor Shalimar'ın. 


Burada sadece kendi duyumsadığım notalardan bahsettim ancak Shalimar'ın nota piramidi çok katmanlı. İçerisinde yok yok. Açılışta sedir, limon, portakal, bergamot, ortada iris, paçuli, yasemin, vetiver gül, dipte ise hayvansı notalar, sandal ağacı civet, tütsü, vanilya, tonka fasulyesi, misk. Bütün notalara birden bakınca aklınızda bir parfüm canlanmıyor doğal olarak, ancak bence parfüm bergamot, vanilya ve pudra üzerine kurulu vintage bir koku.

Yorumlardan okuduğum hep Shalimar'ın 40 yaş üstüne hitap ettiğiydi. Ben buna katılmıyorum. Tamam, bir genç kız için ağırbaşlı kaçabilir ama 30 hatta 25'inden sonra spor bir tarzı olmayan her kadının kullanabileceğini düşünüyorum. Vanilya ve turunçgiller ona genç bir hava katıyor. Ben Shalimar'ı daha yoğun, biraz daha agresif ve çok daha kalıcı bir parfüm olarak hayal etmiştim, bu konularda biraz hayal kırıklığı yarattı bende. Ama bu kadar zor bir koku olmaması da güzel, gece kullanımına olduğu kadar günlük kullanıma da uygun. Bunun yanında klas ve biraz duygusal bir koku. Lanse edildiği gibi çok seksi olduğunu söyleyemem. Seksapali dozunda. Bol Oscar'lı ve benim de pek sevdiğim Meryl Streep'in favorisi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.


Koku sınıfı: Oryantal baharat
Koku güzelliği: 7.5/10
Yaş aralığı: 25 ve üzeri
Kalıcılık: 6.5/10
Fark edilirlik:7/10

Hangi ünlüye yakışır: Karizmatik ancak bir o kadar da duygusal duruşu ve ağırbaşlı seksapalitesiyle Angelina Jolie.





Guerlain Shalimar EDP

Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan , Prenses Mümtaz Mahal 'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyü...