29 Mart 2018 Perşembe

Guerlain Shalimar EDP



Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan, Prenses Mümtaz Mahal'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyüleyici "Şalemar Bahçeleri"ni inşa etti Şah Cihan ve dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal'i de Mümtaz Mahal'e adadı. Bu inanılmaz hikaye, 1925 yılında Jacques Guerlain'e tarihin ilk oryantal kokusu olan Shalimar'ı yaratmak için ilham verdi. 

Guerlain'in kendi sitesinden alınan bu kısa hikayenin uzun versiyonuna internette birçok siteden ulaşabilirsiniz. Bunun için ben parfümün tarihçesine çok değinmeyeceğim. Shalimar, 1925'ten beri formülü birçok kez değişmiş bir parfüm ancak özünü koruyor. Şişesi de bir miktar değişmiş ki bence eski şişesi daha sofistike, daha güzel:


Bu da parfümün adını aldığı Şalemar Bahçeleri:





Shalimar, Jicky'den sonra Guerlain'in ikinci modern parfümü. Yaklaşık 100 senelik bir ömrü olmasına rağmen popülaritesini koruyor. Şu su gibi satılan, herkesin üzerinden kokusu buram buram etrafa yayılan popüler parfümlerden biri değil belki ama özel bir hayran kitlesi var. 

Parfümün açılışı turunçgilllerle başlıyor. Bergamot baskın diyebilirim. Ortalarda hafif bir tatlılık var. Ancak bir Angel, bir La Vie est Belle tatlılığı beklemeyin Shalimar'dan. Bunun dışında pudramsı notalar da hissediliyor. Dip notalarda vanilya, tonka fasulyesi ve tütsü baskın. Özellikle vanilyamsı bir bitişle noktalandığını söyleyebilirim. Kesinlikle vintage bir kokusu var ancak modernize edilmiş. Bende EDP versiyonu var ki bence özellikle açılıştaki balsamik ton erkek kullanımına da uygun bir parfüm olduğunu gösteriyor Shalimar'ın. 


Burada sadece kendi duyumsadığım notalardan bahsettim ancak Shalimar'ın nota piramidi çok katmanlı. İçerisinde yok yok. Açılışta sedir, limon, portakal, bergamot, ortada iris, paçuli, yasemin, vetiver gül, dipte ise hayvansı notalar, sandal ağacı civet, tütsü, vanilya, tonka fasulyesi, misk. Bütün notalara birden bakınca aklınızda bir parfüm canlanmıyor doğal olarak, ancak bence parfüm bergamot, vanilya ve pudra üzerine kurulu vintage bir koku.

Yorumlardan okuduğum hep Shalimar'ın 40 yaş üstüne hitap ettiğiydi. Ben buna katılmıyorum. Tamam, bir genç kız için ağırbaşlı kaçabilir ama 30 hatta 25'inden sonra spor bir tarzı olmayan her kadının kullanabileceğini düşünüyorum. Vanilya ve turunçgiller ona genç bir hava katıyor. Ben Shalimar'ı daha yoğun, biraz daha agresif ve çok daha kalıcı bir parfüm olarak hayal etmiştim, bu konularda biraz hayal kırıklığı yarattı bende. Ama bu kadar zor bir koku olmaması da güzel, gece kullanımına olduğu kadar günlük kullanıma da uygun. Bunun yanında klas ve biraz duygusal bir koku. Lanse edildiği gibi çok seksi olduğunu söyleyemem. Seksapali dozunda. Bol Oscar'lı ve benim de pek sevdiğim Meryl Streep'in favorisi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.


Koku sınıfı: Oryantal baharat
Koku güzelliği: 7.5/10
Yaş aralığı: 25 ve üzeri
Kalıcılık: 6.5/10
Fark edilirlik:7/10

Hangi ünlüye yakışır: Karizmatik ancak bir o kadar da duygusal duruşu ve ağırbaşlı seksapalitesiyle Angelina Jolie.





19 Şubat 2018 Pazartesi

Narciso Rodriguez Narciso EDT

Bugün sizlere analiz edeceğim parfüm yaklaşık iki aydır gönlümü çelen, üzerine başka gül koklayamadığım bir gül güzeli. Aylardır muhteşem parfümü bulma arayışındaydım. Hatta bir ara kendi parfümümü yapmayı denedim ve EDT formunda tekil notalardan oluşan parfümler alıp harmanladım. Evet itiraf ediyorum ki çuvalladım. Parfüm koklamak, beğenmek hatta bir parfüme aşık olmak gibi değil parfüm yapmak. Vedat Ozan'ın Kokular Kitabı'nın üç cildini de şöyle bir okudum. O da yetmedi tabii. Parfümörlük için sıkı bir eğitim, okumalar ve bence iyi bir koku duygusu gerekiyor.




Ben aylardır aşık olacağım parfümü farklı tarzlarda aramışım, şöyle ki: Baktığım hemen hemen bütün parfümler oryantal parfüm ailesine ait, vanilyalı, amberli, tatlımsı, sıcak kokulardı. Alien Absolue'den tutun da Kenzo Jungle'ına kadar birçok parfüm kullandım. Estee Lauder Sensuous Noir'e bağlandım bir ara sonra o da çok sarmadı. Oryantal çiçeksi, oryantal baharat, oryantal vanilya vs. vs. Ama şimdi aşık olduğum parfüm içerisinde minik, minicik bir vanilya, amber notası barındırmıyor. Zaten kendisi "Çiçeksi Odunsu Misk" ailesinden: Narciso Rodriguez Narciso EDT.




Narciso Rodriguez bir designer ve uzun siyah şişedeki Narciso For Her EDT'si baya meşhur. Angelina Jolie'nin favorileri arasındaymış. Ancak For Her açılışta her ne kadar özgün bir parfüm olsa da meyvemsi alt notası beni pek sarmadı. Ama dediğim gibi çok fazla bilinen ve kullanılan bir koku. Benim son gözdem Narciso EDT ise kare siyah şişesinde pek bilinmeyen, gözlerden ırak bir gül-pudra-odun güzeli. Üst notalarında bariz bir şekilde misk ve gül var. Bu gül ve miskin harmanı insanı kendisine aşık ettirecek cinsten. Ortalara gelince odunsu notalar aklınızı çelmeye devam ediyor. Sedir var bir kere, daha sonra kokuyu benim gözümde harikulade karizmatik kılan bir nota: vetiver. Vetiver bu parfüme hem bir karizma hem de hafif maskülenlik katıyor ve bu maskülenlik de gül ve pudrayı sıkıcılıktan kurtarıyor. Sıra geldi dip notalara. Dipte fresh notalar hakim ve bana dipteki koku salatalığı andırdı. Ben bu parfümdeki en üstteki gülden en alttaki salatalığa kadar her notayı sevdim. Çok güzel bir harman olmuş. Bunun bir de EDP formunda, beyaz şişesi de var elimde. O da güzel, notaları da çok benzer olmasına rağmen EDT formunu mükemmel kılan nüanslar onda yok. Onu da bir ara analiz edeceğim.

Narciso Rodriguez Narciso EDT, etrafınızda çok fazla duyamayacağınız, özel bir parfümü olsun isteyen kadınların tercih edeceği karizmatik bir koku. Çevremden hiç kötü yorum almadığım, herkesin en azından sevdiği (bazılarının bayıldığı) nadir parfümlerimden. 

Koku sınıfı: Çiçeksi Odunsu Misk
Koku güzelliği: 10/10
Yaş aralığı: 25-50
Kalıcılık: 8/10
Fark edilirlik: 7.5/10

Hangi ünlüye yakışır: Karizmatik duruşu, delici bakışları ve kadınsılığının içinde eriyip giden buğulu hafif maskülen ses tonuyla Eva Green'e.








2 Ocak 2018 Salı

Farklı Tarzda 7 Gelin Parfümü

Düğün gününde her gelin mükemmel görünmek ister. Gelinlikten ayakkabıya makyajdan saç tasarımına kadar birçok şey için aylar öncesinden hazırlık yaparken parfümünüzü son ana bırakmayın. Birçok kişiyle muhattap olup görüntünüzle olduğu kadar kokunuzla da hafızalarda iz bırakacaksınız. 

İlk önce nasıl bir gelin olacağınıza, nasıl bir gelinlik giyeceğinize karar verin ki bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen çoktan karar vermişsinizdir. Romantik bir gelin mi olacaksınız yoksa modern bir gelin mi? Düğün töreninizde sade mi görünmek istiyorsunuz yoksa seksi mi? 7 farklı gelin tarzına uygun 7 farklı parfüm sizi bu  büyük günde mükemmel tamamlayacak.

1)Klasik Gelin: Klasik olmak her zaman modadır. Gelinliğinizle, saçınızla, makyajınızla klasik bir gelin olacaksanız size bir klasik yakışır: Chanel No. 5




2)Romantik gelin: Romantik gelinler abartıdan uzak gelinlik ve açık bırakılmış saçları tercih eder. Hafif bir ruj ve abartıdan uzak bir makyajla, saçınıza konduracağınız çiçekli bir taçla ve bir buket gerçek çiçekle romantik bir gelin olmak size çok yakışacak. Tabii bir de çiçek ve pudralı kokusuyla Chloe Love.


 

3)Süslü Gelin: Gösterişli kumaşıyla kabarık bir gelinlik, pırıl pırıl bir taç, kırmızı bir ruj, simsiyah gözler ve şık bir saç modeliyle bazı gelinler, bütün gözler gece boyu üzerinde olsun ister. O zaman görüntünüz kadar kokunuza da önem vermelisiniz. Fark edilirliği yüksek vanilya güzeli bu klasik sizi tam bir kraliçe gibi hissettirecek: Dior Hypnotic Poison


 

4)Masum Gelin: Beyaz gelinlik masumiyeti çağrıştırır. Tabii masum bir görünüm için seçeceğiniz gelinliğin modeli çok önemli. Yoksa fazla dekolteli bir gelinlik seçerseniz gelinliğin beyaz olması sizi kurtarmaz. Hatrı sayılır bir gelinlik koleksiyonuna sahip Elie Saab'ın Le Parfum'u size beyaz rengin masumiyetini çağrıştıracak.


 


5)Modern Gelin: Minimalist ancak iddialı gelinlikler bu ara çok moda. Özellikle tarihi mekanlarda yapılan evlilik organizasyonlarına bu tarz gelinlikler çok yakışıyor. Elbette modern bir geline iddialı ama minimalist kokusuyla Estee Lauder'ın Modern Muse'u çok iyi gider.

 

6)Seksi Gelin: Biliyoruz "beyaz" diyince, "gelinlik" diyince aklımıza hep masumiyet geliyor ama bugün sizin gününüz. Seksi bir gelin olmak istiyorsanız kimse sizi tutamaz. Hem ucuz ucuz şeker kokmayan hem seksi bir parfüm istiyorsanız Chanel Coco Mademoiselle size göre.


 

7)Vintage Gelin: Son zamanlarda dantel detaylı nostaljik görünümlü vintage gelinliklere ilgi artıyor. Büyük annenizin sandığına bir göz atın. Hayatınızın gelinliği belki orada saklıdır. Hem de binlerce liralık gelinlik masrafından kurtulursunuz. Eğer vintage bir gelinlik giyecekseniz vintage bir koku sizi mükemmel tamamlayacak: Guerlain Shalimar

 







Guerlain Shalimar EDP

Bundan dört asır önce, Hindistan'da, İmparator Şah Cihan , Prenses Mümtaz Mahal 'e ümitsizce aşık oldu. Mümtaz Mahal için büyü...